Opp og hopp. Otto landet i sengen klokken halv åtte om
morgenen. Han var klar i alle fall. Så vi måtte bare komme oss opp. Bare ikke
helt med en gang. Og Otto er lett og avlede. Bare å klø han litt bak øret, så
maler han som en katt. Og han synes det var litt godt å få være i lag med mor
og far i sengen.
Men vi kom oss etter hvert opp i sengen. Ruten var fastsatt.
Vi skulle følge Gornergrat banen til topps. Dette er en jernbane som frakter en
fra Zermatt sentrum, og opp til toppen Gornergrat, som er på snaue 3100 meter.
Men før dette, så var det å sette seg på toget mellom Täsch
og Zermatt. Et shuttletog, som gikk hvert 20 min. Kostet oss raskt 250 kroner
tur. Sveits er på ingen måte et billig land. Men opp ville vi, og det var prisen.
Togturen tar ca 12 min. Så det var ikke store greiene.
Og vi kom opp til Zermatt. En perle av en by egentlig. Men
ekstremt turistpreget. Kanskje enda mer enn Interlaken. Det var ingen biler,
utenom noen små elbiler som ble brukt å frakte overlessede amerikanere og
japanere. For det var disse som dominerte Zermatt. Det var mange andre
nasjonaliteter også, men de gjorde ikke så mye av seg. Og hadde Otto blitt
fotografert før, så tok dette helt kaken. Vi har aldri opplevd maken. Det ble
faktisk litt mye. Vi hadde for så vidt regnet med litt oppmerksomhet med en
Berner i Sveits. Og kanskje spesielt i området rundt Bern. Men dette tok helt
av. Folk (les flest japanere og amerikanere) samlet seg periodevis i en stor
halvsirkel når vi gikk oppover gaten. Vi lette etter det der forbaska toget,
mens publikum fotograferte. Fytt i grisen. Og det var tydelig at alle som
kjente rasen, kommenterte størrelsen og alderen.
Men vi fikk etter hvert skrapet sammen litt til å ha til
lunch, og Lise fikk kjøpt seg nye solbriller, toget lokalisert og vi var på
vei. Nå var det jo tross alt bare de rundt oss i toget som ”wow’et” og
fotograferte. Opp kom vi, og det var en
merkelig følelse å komme ut i 3000 meter. For nå kjente du litt på det med den
tynne luften. Det var kjølig, og du måtte liksom ta et dyp trekk eller to for og
liksom finne gangen i pusten. Snedig følelse.
Slik ser jernbanen ut når den nærmer seg toppen |
Ute på plassen, så satt det en St. Bernhard hund med en
flott tønne under haken. Otto fanget jo med en gang interesse, og vi ble
snakkende litt med eieren. Dette var en tispe, og hun var i løpetid, så han
mente hun kunne være litt snurten. Hun var 2 år, og tydelig ikke fullvoksen.
Eieren var fra England, så vi spøkte litt med at Otto var fra Norge. Men plutselig
gikk det opp for oss hvorfor han var der med hunden. Han hadde et halvstort
podium, og her stilte han opp et helt reisefølge med japanske turister, og
satte hunden (fremdeles i løpetid, med hormonoverflod) fremfor. Tenk han
utnyttet hunden på en slik måte. Det var da vi skjønte at her hadde ikke vi mer
å snakke om.
Lise "the mountaneer" |
Denne dagen skulle vi bare gå nedover. Vi skulle følge
stiene ned mot Zermatt igjen. I begynnelsen, så var det veldig mye folk. Litt
som Prekestolen. Men vi skjønte etter hvert at mange gikk bare mellom
stasjonene, og tog toget ned igjen. Noen hadde med sykler, og syklet downhill
løyper nedover. Det var første gang vi har sett. Så litt vilt ut. Og vi traff
noen på vei oppover.
Etter en liten stund, så kom vi til 3 små vann. Her ville vi
ha lunchen vår. Og det var herlig. Det var dette vi hadde kommet til. Lokale spekepølser,
litt ost, og vin. Og så det største av alt. For alle som leser dette, som er
fra Bryne, og har opplevd ”løsebrød” hos Eide’n. Jarle vet hvor han har fått
oppskriften fra. Baguetten satte hjerne og smaksløker flere år tilbake. Det var
rett og slett fantastisk. Beste lunch vi har hatt så vi kan huske. Otto fikk
seg en liten dukkert, og fikk kjølt ned kroppen sin.
Dagens lunch :-) |
Et bad i smeltevann i 2800 meters høyde er ikke å forakte sier Otto |
Så bar det videre nedover, og det ble mindre og mindre folk
rundt oss. Stillheten kom, og vi fikk virkelig tid til å sluke inntrykkene av
den storslåtte naturen. Det var stilig å legge merke til endringene i
landskapet på vei nedover, der det var veldig ”måneaktig” i 3000 meter, til at
det kom mer gress og blomster når vi passerte 2700 meter. Og igjen så slo det
oss hvor frodig og mangfoldig faunaen er i alpene. Det er blomster i alle
farger og varianter.
Vi kom også videre ut mot kanten av fjellet, og kunne se der
hvor is, flomvann og steinras hadde herjet i mange år. Og vi fikk flott utsyn
opp mot Matterhorn. Et underlig fjell, som ikke er det høyeste i det området,
men det står liksom helt alene.
To gode venner nyter naturen |
Videre nedover, så kom vi inn i et dalføre med gresskledde
fjellsider, og en del steiner. Merket plutselig på Otto at det var noe i
luften. Han været et eller annet. Vi tenkte at slik det så ut, så må det jo
være murmeldyr her også. Og ikke mange minutter etter, så ble vi oppmerksomme
på et hode som stakk ut av hulen sin litt nedenfor stien. Det lå lenge og
kikket, så her fikk jeg faktisk et bilde av det.
Et murmeldyr faktisk i midten av bildet. |
Nå været Jarle etter hvert også noe i luften. Lukten av øl.
Og vi ble enige om at det skulle bli ølpause på restauranten på Riffelalp.
Trur Otto og ville ha en pause på hotellet. |
Og
etter ca 30 minutter gange, så dukket den opp. 2 faktisk. Og vi kom oss ned.
Nedturen var jo at den ene, som nok vi hadde følt oss hjemme på, den var
stengt. Den andre, der gikk kelnerne med dress og slips, og flotte gullskilt.
Og det satt masse snobber utenfor, og så ut som de var med i Evergoodreklame.
Nei det var ikke noe for oss, med skitne turbukser, og stor lodden hund. Men vi
hadde jo en liten vinflaske igjen. Og den kan vi love dere smakte like godt på
en benk lenger nede i skogen.
Nede i lavlandet igjen. Bare ca 2000 meter |
Kan skimte stien vi kom ned på midt i bildet. Jarle likte seg ikke så veeeeldig godt med høydeskrekken sin |
Da vi kom tilbake til Zermatt, så var planen å finne is. Og
vi fant is, og satte oss til rette Alle 3 md hver sin is. Ja Otto måtte jo også
få en vaniljekule. Og vi hadde sittet på benken i ca 30 sekund, så var
halvsirkelen der igjen. Og folk kom bort, spurte så fint om å fotografere, og
Otto, nei han lot ikke stresset gå inn på seg i det hele tatt. Fy flate for en
hund. Snakk om tålmodighet. Det var sånn at til slutt sa vi nei. At han var
trøtt, og hadde gått mange timer. Og det aksepterte stort sett folk.
Etter is, og en øl på en litt fredelig bar på siden av
hovedgaten, så bar det hjem Otto måtte legges, og vi tobeinte gikk på en liten
kneipe rett overfor der vi bor for å spise. Og hvilket måltid. Vi hadde
aspargessuppe, og tomatsuppe til forrett, og så fondue til hovedrett. En kokk
på ca 20-25 år, og en serveringsdame vartet opp lokale, anleggsarbeidere og
turfolk. Alle fikk varm middag. Der skal vi i morgen også. Det lover jeg
PS Dere lesere må finne dere i at det blir hvite felt. Aner ikke hva som skjer. Men slik blir det. Har noen tips om hva som skjer, send oss en meld.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar